Cinemateca Culmea: Biodiversitate

Proiecții de film și tururi ghidate în natură în weekend-ul 18/19 mai, în cadrul cinematecii CULMEA

Cand:
18/19 Mai
Ce:
Proiecții de film și tururi ghidate în natură
Cum:

În weekend-ul 18/19 mai are loc prima ediție a cinematecii CULMEA – tema BIODIVERSITATE. În Brașov vor avea loc activități în natură pentru copii și tineri ghidate de educatori de mediu cu experiență, plimbări la amurg pentru identificat lilieci, și proiecții de filme gândite special pentru publicul tânăr.

PROGRAM:

SÂMBĂTĂ 18 MAI:

Ateliere de explorare și tururi ghidate în Brașov
09:00 – 13:00 // Explorarea naturii în familie – pentru copii de 6-10 ani, alături de părinți

tur ghidat de Gențiana Albotă (inițiatoarea proiectului 𝗟𝘂𝗱𝗶𝗰 𝗡𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲, pururea curioasă despre natură și cu 12 ani de experiențe diverse în lucrul cu copiii) prin pădurea din Răcădău pentru a descoperi speciile de plante și animale prezente în acest ecosistem.

16:00 – 20:00 // Drumeție de explorare cu copii de 12-15 ani

drumeția pornește de Sub Tâmpa, pe la Treptele lui Gabony, și înglobează o serie de jocuri și explicații despre speciile de plante și animale prezente în acest ecosistem, dar și un mare joc colectiv de investigare.

Participare pe bază de donație.
Înscrieri în formular AICI.

20:30 – 21:30 // Tur la amurg cu și despre lilieci (Bat Walk) pentru adulți curioși și copii 8+ ani

traseu pe Sub Tâmpa ghidat de Ana Stamatescu, voluntar de peste 7 ani la Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor (CCCL) – lilieci.ro și inițiatoarea Caravanei cu Lilieci în care descoperi specii de lilieci care ne înconjoară și informații fascinante despre liliecii din țară și din lume.

Participare pe bază de donație
Înscrieri în formular AICI.

DUMINICĂ 19 MAI:

10:00 KATAK, BELUGA CURAJOASĂ (Canada, 2023, regia Christine Dallaire-Dupont, Nicola Lemay, 1h12m, 6 ani +, dublat în limba română)

În timp ce tovarășii săi au devenit cu toții albi, Katak este încă mic și gri. Pentru a dovedi că a crescut și pentru a îndeplini ultima dorință a mult iubitei sale bunici, Katak pornește într-o călătorie periculoasă spre nord. Filmul a primit premiul publicului la Montreal International Children’s Film Festival 2023 și Premiile pentru Cel mai bun scenariu Cea mai bună regie artistică, Premiul Publicului și Mențiunea specială a juriului la Festival de cinéma en famille de Québec 2023.

Premiat cu premiul publicului la Montreal International Children’s Film Festival 2023 și Premiile pentru Cel mai bun scenariu Cea mai bună regie artistică, Premiul Publicului și Mențiunea specială a juriului la Festival de cinéma en famille de Québec 2023.

14:00 ANIMAL (Franța, 2020, regia Cyril Dion, 1h45, 12 ani +)

Filmul documentează aventura lui Bella și Vipulan, de 16 ani: reprezentanții unei generații convinse că viitorul le este compromis: schimbările climatice, cea de-a șasea extincție în masă a speciilor… în 50 de ani, lumea lor ar putea deveni nelocuibilă. Însă, în ciuda avertismentelor lor, nimic nu se schimbă cu adevărat. Astfel că decid să meargă direct la sursa problemei: relația oamenilor cu lumea vie. De-a lungul unei călătorii extraordinare, ei vor înțelege că suntem profund legați de toate celelalte specii și că, salvându-i pe ei, ne vom salva și pe noi înșine.

Câștigător al premiului Young Audience Award al Academiei Europene de Film 2021, în selecția Cannes 2021, nominalizat Cesar 2021 pentru cel mai bun film documentar.

Ambele proiecții de film au loc la Cinemateca Patria (Blvd. 15 Noiembrie nr. 50) și sunt cu INTRARE LIBERĂ, pe baza înscrierii aici: https://forms.gle/be9PJxBuNomEKVeW8

———–
CINEMATECA CULMEA este o serie lunară care se va desfășura în perioada mai – septembrie 2024 și este derulată de CULMEA – primul festival pe teme de mediu pentru copii și tineri. Ideea Cinematecii s-a născut o dată cu prima ediție a festivalului CULMEA: Film și educație de mediu, care a avut loc la Brașov între 6-10 septembrie 2023. Peste 300 de copii și adulți au participat la proiecții de scurt și lungmetraje premiate la marile festivaluri de film.

——-

Parteneri: Caravana cu Lilieci, Centrul Cultural Apollonia, Conservation Carpathia, Consorțiul Cultural Corona, CORESI Brașov, Filarmonica Brașov, Food Waste Combat, Grădina Nuc, Institutul Francez din România, Ludic Nature, Asociația Kunstadt, Propark – Fundația pentru Arii Protejate, România Sălbatică, ROMO Brașov: De la Producător direct la Consumator, Street Delivery Brașov

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: F-sides Cineclub, happ.ro, IQads, Panorama, Revista Atelierul, Școala9, Zile&Nopți

CINEMATECA CULMEA: Filme europene și educație de mediu este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.