(Super)Natural Writing
când:
11:00 – 13:00

Atelier pentru adolescenți 14-18 ani

Te-ai născut în criză climatică și vezi tot mai multe acțiuni pentru protejarea naturii pe social media. Ce faci? Eu, de exemplu, scriu și te pot învăța și pe tine să folosești scrisul ca să fii parte din schimbare. Îți voi arăta tehnici prin care să îți îmbunătățești textul și, la final, sper să pleci cu o idee de articol pe care o vom numi „pitch”. Acest „pitch” îl vei putea trimite spre reviste, dacă vrei să publici un articol despre mediu.

Intrare liberă cu înscriere AICI. Atelierul este limitat la 10 participanți.

Patricia Cîrtog are 20 de ani și e în ultimul an la Facultatea de Psihologie din Cluj-Napoca. S-a născut în Sibiu și publică articole din liceu. Acum e reporter la noua.info și colaborează cu Scena 9. Anul acesta a documentat profilul unui activist de mediu din România și a câștigat concursul Climate Champion Profiles Challenge, organizat de o publicație internațională pentru tineri. Iubește să ia interviuri și îmbrățișează copaci din parc, chiar dacă oamenii se uită ciudat.

Atelier jocuri:
când:
14:00 – 16:00

Atelier pentru copii cu vârsta de peste 8 ani

Atenție! Motor! Acțiune! Nu facem filme, ci ne vom juca! Pandemic, Evergreen, Ticket to Ride, Cascadia, 7 Wonders și, surpriză!, un joc nescos pe piață, creat de copiii din Râșnov, sub îndrumarea noastră, Naturix! Toate jocurile au ca temă planeta noastră. Nu vă spunem că învățați geografie, biologie, ecologie, fizică, distrându-vă, pentru că nu ne veți crede. Jocuri pentru copii mai mici, jocuri pentru copii mai mari, cu diferite grade de complexitate. Jocurile sunt pentru copii cu vârste între 8 și 80 de ani. Tot ce trebuie să aduceți este: răbdare, creativitate și voie bună.

Intrare liberă cu înscriere aici. Atelierul este limitat la 20 de participanți, cu vârsta peste 8 ani.

Activism pentru orice vârstă:
când:
16:00 – 18:00

Atelier pentru copii cu vârsta de peste 8 ani

Ce este justiția climatică și de ce e importantă pentru tineri? De ce e necesar ca tinerii să se implice în această mișcare? Care sunt metodele cele mai de impact? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le vom explora în acest atelier înainte de a urmări filmul francez The Horizon, care urmărește protagonista Anja, a cărei conștiință politică și ecologică cresc pe parcursul filmului. La fel ca ea, vom identifica problemele cele mai stringente cu care se confruntă generația noastră, dar și soluțiile pe care tinerii le pot aborda pentru a crea o schimbare.

Intrare liberă cu înscriere aici.

Marian Ignat are 22 de ani și este implicat în mișcări sociale cam de când își făcuse primul buletin. Pentru mediu și criza climatică a simțit nevoia să se implice în ultimul an de liceu, când a devenit vegetarian și a participat într-o tabără de activism cu Greenpeace. De atunci, a mers la proteste, a făcut ateliere cu alți tineri și a negociat cu decidenți în forumuri internaționale. Acum lucrează la WWF România ca specialist în comunicare și implicare a tinerilor și scrie pentru noua.info despre politici de mediu, agricultură, combustibili fosili, greenwashing, și altele.

Proiecții de film:
când:
10:00 - 18:00
Flecăreții – Aventuri cu Pettson și Findus
Germania, Luxemburg, 2022, regizat de Ali Samadi Ahadi, Markus Dietrich, 81 min, 6 ani +, dublat în limba română

Flecăreții, un mic grup de creaturi vesele din cărțile și filmele Pettson și Findus, trăiesc neobservați în băcănia nostalgică și haotică a bătrânului negustor dl. Hansson. După moartea subită a acestuia, dezordinea cosmică în care trăiau este spulberată. Trei eroi – Sonia, Tobi și și fratele său mai mic, Smarto, trebuie să plece pentru a găsi o nouă casă în care să poată trăi din nou în haos. Călătoria este învăluită în pericolele lumii exterioare: cu cât se îndepărtează mai mult de casă, cu atât totul devine mai ordonat și mai îngrijit. Micile creaturi nu renunță la speranța de a găsi pământul făgăduinței pentru ei și semenii lor flecăreți și încep marea aventură!

🏆 Premiat la Chicago Childrențs Film Festival 2023, în selecția Kinolino CFF Dresden 2022, Giffoni 2023, Gijón IFF 2023

Proiecția este urmată de o discuție facilitată de Raluca Bugnar, director artistic CULMEA.

CUMPĂRă BILET
Copilul Robot
Estonia, 2023, regizat de Rain Rannu, 96 min, 10 ani +

O fetiță de 9 ani, aflată în vacanță cu părinții ei, descoperă un buncăr secret, unde un startup AI se apropie de o mare descoperire care va schimba lumea. Atât fetița cât și AI-ul sunt captivi în acel buncăr și încearcă să scape de planurile adulților. „Copilul Robot” ilustrează ce se poate întâmpla greșit cu inteligența artificială, într-o poveste captivantă pentru copii și adulți. Filmul este unul dintre primele lungmetraje narative care a folosit efecte vizuale reale generate de AI.

🏆 Câștigătorul Mențiunii Speciale la Just Film Tallinn 2022, în selecția Tallinn Black Nights Film Festival 2022 și Cottbus Festival of European Cinema 2023.

Proiecția este urmată de un debate pe tema inteligenței artificiale organizat în parteneriat cu Teach for Romania.

CUMPĂRă BILET
Academia Rațelor
Thailanda, 2019, regizat de Suriyon Jongleepun, 52 min, 10 ani +

Un fermier thailandez și-a propus să găsească o alternativă la pesticidele chimice care sunt folosite pe scară largă pe plantațiile de orez. Așa a ajuns la rațe, care protejează lanurile de dăunători. Dar ar fi nevoie de mii de rațe pentru a avea grijă de toate lanurile de orez din regiune! Bine ați venit la Academia Rațelor, care antrenează 3.000 de rațe pentru a ajuta la controlul dăunătorilor și a furniza îngrășăminte organice.

🏆 Premiat la Devour! The Food Film Fest Canada 2019, în selecția a numeroase festivaluri din toată lumea

Proiecția este urmată de o discuție cu Raluca Bugnar, director artistic CULMEA

CUMPĂRă BILET