de ce culmea?

Suntem încrezători în puterea artelor de a deschide minți, crea punți de comunicare și dezvolta empatia, gândirea critică, creativitatea.
Pentru a putea beneficia de impactul pozitiv al artei este însă nevoie de câteva lucruri:
– expunere la cât mai multe și variate experiențe creative,
– normalizarea comportamentelor de consum și producție culturală,
– abordarea critică a actelor culturale printr-un ghidaj profesionist.

Misiunea Noastra

Nu trebuie să subestimăm puterea copiilor și tinerilor de a produce un impact pozitiv în societate. Culmea își propune să creeze un context de informare, discuție și imaginație asupra crizei climatice, folosind filmul ca instrument și fereastră către lume.
Ne dorim să contribuim la crearea unei comunități de copii, tineri și structuri de susținere ai acestora (familii, rude, prieteni) care să fie mai informați despre criza climatică și mai echipați cu cunoștințe și instrumente pentru o viață responsabilă și sustenabilă.
Trei sferturi dintre copiii din România (71%) sunt interesați de problemele de mediu, iar copiii și tinerii consideră că pot influența politicienii pentru a preveni și reduce problemele climatice și de mediu (65%) (cf. studiului ”Născuți în Criza Climatică”, 2021, Salvați Copiii)
Filmul este unul dintre cele mai bune metode de a spune povești, a naște dezbateri, a exersa empatia și gândirea critică.
Un festival de film pentru copii și tineri pe tema educației de mediu va crea contextul de învățare și conversație de care această generație are nevoie!

Despre proiect

Proiectul adresează 2 tematici extrem de importante și actuale în ceea ce privește ed. culturală și ed. prin cultură:
1. Educația cinematografică și dezvoltarea de noi audiențe pentru filmul non-comercial și
2. Criza climatică și educația de mediu pentru tinerii din România
Echipa proiectului este încrezătoare în puterea artelor de a deschide minți, crea punți de comunicare și dezvolta empatia, gândirea critică, creativitatea.
Pentru a putea beneficia de impactul pozitiv al artei este însă nevoie de câteva lucruri: expunere la cât mai multe și variate experiențe creative, normalizarea comportamentelor de consum și producție culturală, abordarea critică a actelor culturale printr-un ghidaj profesionist.
În principiu, societatea românească consideră că sistemul de educație trebuie îmbunătățit, dar rareori luăm în calcul că formarea de care are nevoie un copil astăzi trebuie adaptată la realitatea media în care trăim. Abilitatea de a viziona și crea producții audiovizuale este o competență pentru care este important să creăm programe educaționale de alfabetizare și specializare. În România există foarte puține programe cu continuitate în domeniul ed. cinematografice pentru copii și dezvoltarea de noi audiențe.
În plus, filmul (și în special filmele de festival) sunt ferestre către alte lumi, perspective și permit spectatorilor să exerseze empatia și gândirea critică. Iar una dintre cele mai complexe și stringente probleme care vizează direct noua generație este criza climatică.
În cazul țării noastre, lipsită de o strategie națională privind reducerea poluării, în care copiii sunt mai săraci decât adulții, iar investițiile în educația, sănătatea și protecția lor nu sunt priorități politice, vom asista la schimbări climatice cu impact considerabil
asupra vieții copiilor. Deșertificarea, defrișarea pădurilor și pierderea biodiversității, poluarea apelor și a aerului, secătuirea rezervelor de gaze și petrol și criza energetică sunt fenomene actuale ce trebuie stopate, altfel vom lăsa copiilor noștri un teritoriu geografic alterat cu provocări greu de depășit. (Născuți în criza climatică – Studiu privind percepția copiilor asupra schimbărilor climatice, 2021, Salvați Copiii). Același studiu relevă faptul că 78% dintre copiii din România sunt dispuși să facă schimbări în viața lor pentru a reduce daunele aduse mediului. 71% dintre copii sunt interesați de problemele de mediu, 65% dintre copiii consideră că pot influența politicienii pentru a preveni și reduce problemele climatice și de mediu. Însă mai puțin de jumătate (42%) consideră că primesc suficiente informații despre probleme climatice și de mediu la școală.

Ce Ne Propunem?

Suntem convinși că un festival de film pentru copii și tineri pe tema educației de mediu va crea contextul de învățare și conversație de care această generație are nevoie!Așa că în septembrie 2023 am organizat prima ediție a festivalului de film CULMEA, la Brașov. Am organizat proiecții de scurtmetraje cu intrare liberă în cartierele din Brașov, precum și un program de lungmetraje proiectat în sălile de cinema.
Plecând de experiența festivalului, în 2024 punem bazele unei cinemateci lunare de film european pe teme de mediu, pentru publicul tânăr. Din mai până în sept 2024 (aug pauză) organizăm cinemateca CULMEA: proiecții lunare în cinema, acompaniate de proiecții de scurtmetraje în cadrul școlilor sau evenimentelor stradale (e.g. Street Delivery Brașov). Fiecare proiecție este urmată de discuții facilitate de mediatori culturali și acompaniată de activități de mediu (e.g. tururi în natură, târguri second hand)
Proiectul este dezvoltat de asociația ORICUM cu finanțare de la AFCN/Primăria Municipiului Brașov.

parteneri

ro_RORO
Scroll to Top